Stapstenen maken

Stapstenen voor in de tuin

Dit project stond al heel lang op mijn to-do lijstje om te maken: stapstenen voor in de tuin! Het kwam er maar niet van. Tot vandaag. Ik stond er al mee op vanmorgen: dat ga ik doen!  En zo gezegd zo gedaan dus. Want eenmaal in mijn hoofd is het er moeilijk weer uit te krijgen. Het was bovendien heerlijk weer, dus ik kon ook lekker buiten aan de slag.

Ik had in eerste instantie stenen met gekleurde steentjes in mijn hoofd. Een soort mozaiek. Maar ik had mijn cementpapje iets te waterig gemaakt, zodat er cement onder mijn steentjes zakte en er van de steentjes zelf niets meer te zien was. Uiteindelijk heb ik de stenen dus met acryl verf geschilderd. Hartstikke goed gelukt. Wel ff aflakken met een vernis of lak of iets dergelijks, tegen de regen.

Stapstenen maken

Hieronder komt een kleine beknopte beschrijving van hoe ik de stenen gemaakt heb.

Allereerst begon ik met een hoop oud beschadigd servies goed in gruzelementen te slaan. Manlief helemaal blij, want nu kon hij eindelijk zonder schuldgevoel nieuwe kopjes bij de Action kopen!

Stapstenen maken

 

Vervolgens heb ik een zak cement aangemaakt met water. Het is 1 kopje water op 2 kopjes cement. En ondanks alle gebruiksaanwijzingen en recepten die op de achterkant van het pak cement stonden, heb ik me daar toch aan gehouden. Dus geen toevoegingen van zand of grint of iets dergelijks erbij gedaan. Het moet een beetje een yoghert achtige substantie worden. Dus water erbij en roeren maar.

Ik heb oude bakblikken gebruikt. Omdat ik ooit met de Sinterklaas bingo eens een hele nieuwe set bakblikken heb gewonnen. Tja wat moet je met die oude bakblikken doen? Manlief zou ze allang weggezwiept hebben, maar dat kan ik nou weer niet. Ik heb ze bewaard. En vandaag kwamen ze dus goed van pas. Ik heb ze bekleed met plastieke tasjes (kapot knippen natuurlijk, zodat ze in het bakblik passen). Servies op de bodem en het cement er boven op gegoten.

Stapstenen maken

Stapstenen maken

 

Wanneer je de vorm hebt vol gegoten een klein beetje schudden, zodat de luchtbelletjes er uit gaan. Toen heb ik ze in de schuur gezet. Daar is het lekker droog en kan het rustig drogen zonder dat ik er iedere keer met mijn vingers in ga prikken. Want zo ben ik, ik moet dan toch iedere keer even prikken om te kijken of het al hard is. Het cement moet minstens 48 uur goed drogen.

Tja de stenen zelf waren echt bijzonder goed gelukt hoor. Echt. Hele mooie taartjes van cement kwamen eruit de bakblikken. Maar het gebruiken servies was niet of nauwelijks zichtbaar eigenlijk. Toen dacht ik weet je wat, baat het niet dan schaadt het niet: ik ga ze verven! Ik heb wat kleurtjes acryl verf gepakt en ben lekker buiten in het zonnetje gaan schilderen. Het resultaat was echt heel leuk! Ik heb de stenen wel afgelakt met een beetje acryl vernis dat ik nog had staan.

Stapstenen maken

Manlief vroeg zich af wat de kerstman in de tuin deed, maar het moet dus een tuinkabouter voorstellen… Tja het is ff wennen, verven op stenen!

Stapstenen maken Deezy Art 00009

Ach een beetje naieve kunsten in de tuin is nooit weg zullen we maar denken. Bovendien zullen de kale plekken weer zo begroeid zijn en krijgen de stenen weer een nieuw verfje of verhuizen ze weer naar een andere plek!

Stapstenen maken

%d bloggers liken dit: