Mochila tas haken

Verliefd

Al weken, misschien wel maanden, bekijk ik, terwijl het water uit mijn mondhoeken loopt, op Pinterest de prachtigste gehaakte tassen die voorbij komen. En dan vooral de gehaakte mochila tassen. Ook wel Mochila bags genoemd. Eigenlijk is dat een beetje dubbel op, want Mochila is eigenlijk spaans voor rugzak. Ik houd het maar op een prachtig gehaakte tas.

En al heel snel volgden de patronen en de facebookgroepen. Helemaal leuk. Mochila dus.

Googelen met Google

Er valt heel wat te googelen over Mochila’s, wie de patronen ontwerpt, welke groepen er zijn en waar ze vandaan komen. Dus ik ga daar verder helemaal niets meer over schrijven. Gewoon zelf even zoeken. Ik wil natuurlijk wel heel graag mijn gehaakte tas even showen!

Want na al dat moois bekeken te hebben, besloot ik zelf een tas te gaan haken. Een hele uitdaging. Want ik ben niet zo van het tellen. Met borduurpatronen raak ik ook altijd volledig de kluts kwijt. En op zich is tapestry of mozaiek haken niet zo heel erg moeilijk, maar je moet wel volgens een bepaald patroon haken. En dus ook veel tellen. Maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden en wie een mochila wil moet een patroon uittellen. Zo simpel is het gewoon.

Deezy Art Mochilla tas haken

Het is heel veel tellen geblazen en toeren bijhouden. Daarnaast haak je ook met meerdere “meeloop” draden. Binnen de kortste keren heb je dan ook een groot knoopje aan je haaknaald hangen. Als je niet uitkijkt dan, tenminste.

Deezy Art Mochilla tas haken

Nu zal ik geen Deezy zijn als ik na twee toeren natuurlijk weer allerlei andere gedachtes en plannen krijg en van route of liever gezegd, telpatroon ga veranderen! Zo ben ik begonnen met de bodem van het telpatroon van Vrouw van de Telefgraaf.  Maar ik ben geëindigd met een totaal ander patroon dat ik heb gevonden. Dit patroon is van Giovanna Riemens vanuit de fb-groep Mochilla patronen. Daar kun je het patroon ook vinden, naast allerlei andere patronen en heleboel steun en aanmoediging en inspiratie om zelf een mooie tas te haken. Ik heb me voor de zijkant van de tas, precies aan het patroon van Giovanna gehouden, alleen ik heb het patroon verdubbeld. Omdat ik graag een grotere tas wilde. Ik heb ietsie pietsie gespeeld met de kleuren. Natuurlijk omdat ik weer niet wist welke kleuren ik wilde gebruiken. En omdat het patroon lezen nou niet bepaald een van mijn sterkste kanten is, leek het mij beter om me toch maar zoveel mogelijk aan het patroon te houden.

Deezy Art Mochilla tas haken

Alhoewel ik veel complimentjes krijg over de tas, zie ik in genoemde websites en groepen nog 100 x zoveel mooiere tassen voorbij komen. De prachtigste kleuren en soorten, modellen en maten.

Maar hier toch een paar mooie fotootjes van mijn tas. Net zoals veel van mijn projecten, was deze eerste tas ook eigenlijk bedoeld als proef. De oplettende haakster ziet dan ook meteen dat ik een fout in het telpatroon heb gemaakt. Ook is mijn bodem niet mooi plat. Dat hoort bij een “mochila”. Mijnes is echt een beetje uhm… gebocheld. En omdat ik heel enthousiast aan het meerderen was, eindigde ik met veel te veel steken in mijn bodem. Daar kwam ik met het uittellen van het patroon van Giovanna pas weer achter. Dus mijn tas is een klein beetje gepoft. Nou ja, een kniesoor die er op let. Behalve die doorgewinterde haaksters dan…

Deezy Art Mochilla tas haken

Ik begon de bodem trouwens ook met een veel te dikke haaknaald. Ik vond dat de tas niet mooi stevig werd. Toen ik met de zijkant begon, heb ik een andere haaknaald genomen. Een kleinere. Toen werd de tas wel stevig en kwam het patroon ook veel fijner uit!

Het touw dat er doorheen geregen is, heb ik met de japanse vlechtschijf gemaakt. Of te wel de Kumihimo. Ook die gebruikte ik voor dit project voor het eerst. En daar alleen al ben ik zeker twee avonden zoet mee geweest. De schouderband heb ik gehaakt met vasten. Er is ook een andere techniek met weer een andere facebookgroep voor om die band te weven. Maar daar waag ik mij niet aan. Ik heb de band gewoon gehaakt met vasten. Het is mooi zo. Hij is mooi stevig. Alleen een beetje aan de lange kant, dus ik moet wel uitkijken dat ik mijn nek niet breek als hij om mijn benen bungelt!

Deezy Art Mochilla tas haken

Ik heb mijn tas in de zomervakantie gehaakt. Lekker in de tuin, bij het zwembad in het zonnetje. Heerlijk om te doen!

Deezy Art Mochilla tas haken

Ik denk zeker dat ik weer een tas ga maken. De echte. Die wel helemaal volgens een patroon en de regeltjes gaat. Maar nu even niet. Misschien van de winter weer. Nu ben ik met een vest bezig. En een nieuw kleed. En, nog veel meer andere dingen… veel te veel natuurlijk. Komt vast goed allemaal.

En wordt vast nog wel een keer vervolgd!

2 Comments

  1. Nou ja, ik zie nu pas dat ik hier een reactie kan plaatsen,… vast mijn bril niet opgehad,.. je hebt een hele leuke tas gemaakt. Die mag je best showen hoor. Daarnaast maak je superleuke andere dingen,

    1. Hey Giovanna, wat leuk dat je een bezoekje brengt aan mijn hobby blog. En ja meid, ere wie ere toekomt natuurlijk! Een mooie tas, mede dankzij jouw patroon!!!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: