Een makkelijk vest haken

Breien vind ik niks.

Ik ken alle steken en motiefjes en zelfs kabels breien lukt mij ook. Maar om voor mezelf, maatje heel veel meer, een vest of trui te breien: Nee! Maar een makkelijk vest haken voor mezelf, kan ik dan weer wel! Hele lappen haak ik weg tussen alle bedrijven door. Heerlijk bij de televisie of als je nog wat tijd over hebt. En met breien heb ik dat dus niet. Maar goed. Ik dacht: laat ik es voor mezelf eens een heel makkelijk vest haken, lekker voor op een spijkerbroek of zo!

Deezy Art Makkelijk Vest haken

Zo gezegd, zo gedaan.

Eerst een beetje leuke wol uitgezocht. Bij de Zeeman dit keer. Mooie grijze Royal, van nog geen euro per bol. Ik had er voor mijn vest ongeveer een stuk of 4 a 5 nodig.

Deezy Art Makkelijk Vest haken

 

En haak maar raak voor een knaak…

En dan haak je een hele losse ketting. Een hele lange. Hij moet zo lang zijn van je nek tot en met je billen, als je zo’n lang vest wil als dat ik heb gemaakt. En dan ga je haken. Zoek een leuke steek of patroon uit. Iets makkelijks? Stokjes of vasten. Of een leuke zigzag of granny’s. Halve vasten heb ik gekozen. Recht toe, recht aan. En ik vind halve vasten heerlijk haken. Voor dit vest heb ik alleen halve vasten gehaakt. Gaan bijna automatisch. En een rand langs de randen gehaakt toen het vest zelf af was.

Deezy Art Makkelijk Vest haken 00003

Wie mooi wilt zijn, moet haken!

Dan maak je een enorme lap. Een die, wanneer je hem voor je houdt, van je linker pols tot je rechter pols rijkt. Bijna een deken dus. Ja ja, wie mooi wilt zijn, moet haken. En als je dat gedaan hebt, hecht je je draad netjes af.

En dan nu… geduld…

En nu komt het moeilijkste. Hoe ga ik dit uitleggen zo. Mmmm. Als het goed is heb je nu een rechthoekige lap gehaakt. Die vouw je dubbel in de breedte. En dan naai je de uiteinden een stukje aan elkaar.

Ik ben niet zo van de patronen beschrijven. Wanneer je gaat googelen op youtube of google naar “shrug” kom je zoveel leuke patronen tegen, daar hebben al heel veel mensen heel veel moeite voor gedaan om die uit te schrijven. Met video film en foto’s. Of kijk anders even op mijn Pinterestbord met heel veel haak- en brei patronen.

Een oppepper voor de geiten-breiers onder ons…

En mocht je nou niet zo’n haker zijn, nou dan brei je het vest gewoon. Dat kan natuurlijk ook. Of wanneer je liever de naaimachine pakt…. wat let je? Die wol of die lap ligt toch al – ik-weet-niet-hoe-lang- in de kast te wachten… Toch?

Deezy Art Makkelijk Vest haken

Lekker doen. Leuk joh. Word je echt blij van!

%d bloggers liken dit: