Deezy Art - Soap chain

Hoe maak je een budgetvriendelijke zeepketting?

Deezy-Art-Zeepketting

Hoe maak je een budgetvriendelijke zeepketting?

Door de weeks werk ik op een dag- en aktiviteiten centrum. Laatst leek het iemand leuk om tijdens “de crea middag” eens een zeepketting te maken. Nou is dat een van de weinige dingen die ik zelf nog nooit gedaan had. Vooral omdat ik altijd dacht dat het zo’n gedoe was met die zeep en zo. Maar daar had ik mij dus heel ernstig in vergist! Bovendien moet het op het DAC wel te betalen blijven voor de mensen. Dus het allerbelangrijkste was het antwoord op de vraag: Hoe maak je een budgetvriendelijke zeepketting?

Ik kon namelijk echt geen budgetvriendelijke zeepjes vinden die, dacht ik, speciaal voor zeepkettingen maken gebruikt worden. Maar her en der wat rond gesnuffeld te hebben, vond ik toch een heel leuk recept om zeepjes te maken. En gemakkelijk, dat willen jullie niet weten!

Experimenteren en uitvogelen maar

Het is een beetje experimenteren en uitvogelen. En het zal ongetwijfeld ook wat te maken hebben met wat voor een zeep je gebruikt. Maar ik heb gewoon de allergoedkoopste zeep gebruikt die ik kon vinden. 4 stuks zeep in een pak voor 1 euro en 50 cent om heel precies te zijn.
Je kan natuurlijk ook de zeep gebruiken die al maanden tussen je sokken of je onderbroeken ligt. Geloof me, wanneer daar eenmaal een beetje water op gesprenkeld is, gaat ie ook weer heerlijk ruiken.

First you need soap afcourse!
Zeep!

 

Aan de slag

Je hebt dus vast nog wel ergens een stukkie zeep liggen. Dus je kunt zo aan de slag.
Ook het gereedschap heb je al in huis. Want allereerst neem je een rasp. Zo een waar je je komkommer mee raspt. Uit de keukenla. Ja die. Het liefst een fijne rasp. Rasp je blok zeep tot hij helemaal op is.

rasp

Sprenkel er vervolgens wat water over. Een beetje, vooral niet te veel. En begin de zeep te kneden. De ene zeep heeft wat meer water nodig dan de andere. Maar het moet makkelijk kneedbaar zijn zonder dat het te nat is. Wanneer het zover is, maak je een mooie plak van je zeep-achtige-substantie.

cookiecutters

En dan pak je je koekvormpjes. Of de klei-vormpjes van je kind. Of zandbakvormpjes. Of ieder andere vorm waarmee jij denkt leuke vormpjes mee uit te kunnen steken.
Vervolgens steek je twee figuurtjes uit. Dus ook wanneer je maar EEN hart wil, steek je TWEE hartjes uit.

Huub huub huub, Deezy’s truuk!

Want dan nu mijn truuk. Want in plaats van dat je de draad door de zeep heen steekt, leg je hem tussen je twee hartjes. Vergeet er natuurlijk niet nog wat kralen aan de ketting te rijgen.
Maar die hartjes plak je gewoon met een klein beetje water aan elkaar. Even wachten en je zeepkraal zit als een huis!

Dan komt het leukste van het hele verhaal: versieren met lint, kant, knoopjes, bloemetjes enzovoorts enzovoorts. Plunderen die naaidoos dus.

Ook leuk voor de kinderen om te maken

Op het DAC hebben we de ketting in zo’n twee uurtjes gemaakt. Juist vanwege de truuk met het aan elkaar plakken van de zeepjes, kon ook iedereen mee doen. Je zou het eventueel ook heel goed met kleinere kinderen kunnen doen op deze manier.

En we hebben ook nog gelachen

Want ik had twee kettingen als voorbeeld gemaakt. Een heb ik aan een lieve client gegeven. Die hem van blijdschap meteen om haar nek heeft gehangen. En zo ging haar ketting snel kapot natuurlijk! Want dat is natuurlijk niet de bedoeling van de budgetvriendelijke zeepketting!
We hebben er wel samen heel hard om gelachen, vooral toen ik haar uitgelegd had dat ze hem op het toilet of in de slaapkamer moest hangen.
En natuurlijk hebben we de ketting weer gemaakt. Iemand anders vond hem zo mooi geworden en wilde hem in haar huiskamer hangen. En ach wie ben ik om te bepalen waar je je mooie creaties moet hangen in huis?
Maar zeepkettingen niet om de nek, dat is voor zeker!

Het is wel altijd lachen bij ons!

Deezy-Art-Zeepketting

%d bloggers liken dit: